Ga naar de homepage

ChecklistWerken met uitzendbureaus

Zakendoen met een uitzendbureau?

Zorg dan dat u én het uitzendbureau zich aan de regels houden. Deze checklist helpt u een uitzendbureau te selecteren, en om zelf op een eerlijke en veilige manier met uitzendkrachten aan de slag te gaan.

Doe de check!

Of bekijk het overzicht van alle checkpunten

Voorkom misstanden en boetes

De meeste uitzendbureaus werken eerlijk. Maar er zijn ook uitzendbureaus die zich niet aan de regels houden. Dat kan leiden tot uitbuiting van werknemers en oneerlijke concurrentie. Betaalt het uitzendbureau te weinig aan uitzendkrachten die voor u werken? Dan kunnen die uitzendkrachten u aansprakelijk stellen. En zetten uitzendbureaus buitenlandse uitzendkrachten in zonder werkvergunning? Dan kunt ook u daarvoor een boete krijgen. Dit heet ‘ketenaansprakelijkheid’. Zorg dus dat u alleen zakendoet met uitzendbureaus die zich aan de regels houden.

Blijf checken!

Check voordat u met een uitzendbureau in zee gaat of het eerlijk werkt. Maar ook als u al een uitzendbureau heeft gekozen, blijft u controleren of alles goed op orde is. Zijn de tarieven nog wel realistisch? Kloppen de facturen? Hebben uitzendkrachten de juiste papieren? Houd ook in de gaten of u aan uw eigen verplichtingen voldoet. Bijvoorbeeld of u de uitzendkrachten een gezonde en veilige werkomgeving biedt.

Is er iets echt mis?

Tijdens het invullen van deze checklist kunt u erachter komen dat een uitzendbureau bewust de regels overtreedt. U kunt dit melden bij de Inspectie SZW. U leest er meer over op de pagina ‘Malafide uitzendbureau melden’ op de website van de Inspectie SZW.